Studiereizen

Vandaag de dag staat niet langer het vergaren en produceren van kapitaal centraal, maar het produceren van kennis.  Kennisproductiviteit is de onderscheidende factor voor organisaties van de 21ste eeuw. Kennis bepaalt wat u kunt bijdragen en daarmee uw toegevoegde waarde voor een gemeenschap. Voor nieuwe kennis moet je bereid zijn die paden te begaan die je nog niet hebt bewandeld. DeLimes | expedities helpt u daarbij.

Het echte leren en weten komt voort uit ervaring: het blootstellen aan, het aan den lijve ondervinden, het meemaken en ondergaan.  Dat lukt niet door thuis op de bank of achter je bureau te blijven zitten. Daarvoor moet je op reis. Je stapt dan in een sociaal proces, waarin je samen met andere mensen, je reisgenoten,  op onderzoek gaat naar nieuwe inspiratie, inzichten en verdieping.

Die reis begint met het stellen van de juiste vraag; eerst aan jezelf en dan aan een ander. Tijdens de expedities van DeLimes staan die zoekvragen van de reisgenoten centraal. De deelnemers denken om het hardst met elkaar mee met elkaars zoekvragen en ontwikkelen zo collectief nieuwe wijsheden en inzichten. De context van de omgeving waarin zij zich bevinden dient daarbij als inspiratiebron.

Inmiddels hebben we al aardig wat expedities gedaan. Zo gingen we al naar diverse plaatsen en omgevingen in Canada, de Verenigde Staten, Hongarije, IJsland en Baskenland in Spanje. Bij voldoende belangstelling, kunnen we die natuurlijk best nog wel een keer aandoen. En ieder jaar doen we ons best een nieuwe context aan de mogelijkheden toe te voegen. Zo voegen we in oktober 2017 Suriname toe aan de bestemmingen. Maar steeds geldt weer: de reis is het doel.

 

ONS AANBOD IN 2022:

Studiereis naar Portugal van  20 t/m 26 oktober 2022

Knowledge is only a rumor until it is in the muscle

Een zienswijze is één, een zijnswijze is twee. Dit geldt ook voor de liefhebbers van het Rijnlands-gedachtegoed. Aansprekend en helder, maar daarmee heb je het nog niet
onverdund en duurzaam in de praktijk gebracht. En dat is precies de uitdaging waar menig Rijnlander nu voor staat. Je hebt het pas door als je het voelt.


DeLimes-studiereizen kennen sinds 1999 een beproeft concept: hoogst interactief en vraaggestuurd; gericht op gedachte-ontwikkeling en verdieping. Ondertussen zorgt de omgeving voor een context met de nodige grensverleggende
ervaringen.


Dit jaar is dat Zuid-Portugal; een omgeving die zoveel meer te bieden heeft dan alleen zee, zon en strand. Op reis ontmoeten we andere productiewijzen en samenwerkingsvormen; en mensen die daarover
belangwekkende dingen te vertellen hebben. Zo wordt ons een spiegel voorgehouden en verdiept ons denken zich. Een voorbeeld van zo’n ervaring: al 20 jaar is het bezit van heroïne in Portugal  geen misdaad, er is geen ‘War on Drugs’. En het is succesvol.

Zie de brochure

Informatie en aanmelden bij secretariaat@delimes.nl

 

EERDERE STUDIEREIZEN:

Suriname

Eind oktober 2017 gingen we voor het eerst naar Suriname dat 40 jaar geleden een zelfstandig land werd en dat we we vooral horen kennen van de 3B's: Bouterse, Brunswijk en Bendes. Maar er valt veel meer te zien en te leren. De tijd van de slavernij resulteerde in een bijondere multiculturele bevolkingssamenstelling, een tot UNESCO werelderfgoed benoemde binnenstad van Paramaribo met natuurlijk Fort Zeelandia en een reeks plantages die soms nog steeds in bedrijf zijn. En natuurlijk gaan we de binnenlanden in, ook al door UNESCO beschermd, en bezoeken de gemeenschap van de Marrons, een bevolkingsgroep ontstaan uit gevluchte slaven die er een geheel eigen samenlevingscultuur op na houden. Terecht kan Suriname als een tropische verrassing worden beschouwd.

Van 17 t/m 27 oktober 2019 gingen we opnieuw met een groot gezelschap en dit was wederom een groot succes.

Het Wonder van Baskenland
Voorafgaand aan deze 5-daagse reis brengen we een bezoek aan Mondragon Team Academy in Heerlen, een learning lab van Mondragon Team Academy World, de business school van Mondragon University, die nu ook in Nederland is neergestreken met een bachelor opleiding Leadership, Entrepreneurship and Innovation (LEINN), sef-organized learning by doing.

Mondragon Team Academy heeft begrepen dat de toekomst is aan teams, aan werkgemeenschappen, in plaats van aan organisaties met harken, en dat teamleren essentieel is voor deze toekomst. 

De reis gaat vervolgens naar Bilbao waar al zo'n 60 jaar het leven van zo'n 75.000 inwoners van de Baskische regio Mondragon in Noord-Spanje zich organisert in meer dan 100 werknemecoöperaties. Niet alleen ondernemingen, maar ook het onderwijs, de zorg, de banken en de lokale overheid zijn coöperatief georganiseerd onder de noemer Coperacion Mondragon En met succes. De coöperatieve groep heeft inmiddels een jaaromzet van zo'n €12 miljard en opereert in meer dan 140 landen. Innovatie is hun bedrijfsstrategie. Op 3 mei 2012 zond VPRO Tegenlicht een programma uit over het leven in Mondragon.

We bezoeken diverse bedrijven van de groep in de de vallei van Mondragon en brengen uiteraard een bezoek aan de thuisbasis van Mondragon Team Academy, Bilbao Berrikuntza Faktoria. Daarnaast is er natuurlijk ook tijd om de zeer levendige en verrassende stad Bilbao te verkennen. Een bezoek aan het wereldberoemde Guggenheim Museum is inbegrepen. We genieten van de uitstekende Baskische keuken, want eten staat centraal in het sociale leven van de Basken. Een bezoek aan het toonaangevende Basque Culinary Centre in San Sebastian, ook alweer onderdeel van Mondragon University, is een optie.

IJsland
In 2008 dreigde IJsland als gevolg van de bankencrisis failliet te gaan. Voor ons was dat een reden om er naartoe te gaan en te onderzoeken wat er dan met een land en de mensen gebeurt. Het land ontplofte in 2010 letterlijk met de uitbarting van de vulkaan Eyjafjallajökull, die  met haar aswolk vrijwel al het vliegverkeer in West-Europa aan de grond bracht. En dus gingen we in 2011 om  kijken hoe het er met het land voor stond. Het zelfgemaakte filmverslag van onze reis werd zelfs onderdeel van de toeristische campagne van het IJslandse VVV.  

Inmiddels staat de economie van het land er veel beter voor dan die van menig ander Europees land. Het toerisme vervijfvoudigde in enkele jaren tijd. En wij hebben er inmiddels een aardig netwerk opgebouwd. We gingen er in 2016 met een voltallig onderwijsbestuur op bezoek  en raakte geinspireerd door de levens- en gemeenschapsvisie van de IJslanders. Ook in 2017 heeft een onderwijsbestuur aangegeven een soortgelijke reis te willen maken.

Detroit USA
De financëele crisis veroorzaakte in de stad Detroit in de Verenigde Staten voor een massale sluiting van m.n. autoproducenten en hun toeleverende bedrijven. Als gevolg daarvan verlieten honderduizenden mensen de stad om hun heil elders te zoeken. Zij lieten talloze leegstaande woningen en bedrijfspanden achter en de stad veranderde in een surrealistische spookstad met als toppunt een volledig omheind stadsdeel waarvan de meeste bewoners zich niet in het stadscentrum durven te laten zien. In 2014 bezochten we deze stad om te kijken wat er zich uit de puinhopen oprichtte. Het werd aan de ene kant een harde confrontatie met de gevolgen van ongeremd neo-liberalisme en aan de andere kant een hoopvolle ontmoeting met initiatieven van de Detroit Revival Movement, die op meer Rijnlandse organiseerprincipes gebaseerd zijn en een sterke gemeenschapszin bevorderen. Detroit is alive and kicking en een voorvoorbeeld voor stadsverniewing.

Indian Summer Tour
San Francisco in de Verenigde Staten staat voor vernieuwing, vooruitgang en de toekomst. Verschillende keren reisden we er al met groepen naartoe om dat met eigen ogen te aanschouwen. We bezoeken naast de bekende bezienswaardigheden van de stad de onstaansgronden van de hippiebeweging in de wijk Haight-Ashburry, de wijk Mission, gaan in Silicon Valley langs bij Google en Apple, komen tot bezinning met onze onderzoeksvragen in Yosemite National Park en aan de overs van Lake Tahoe en keren via Francis Ford Coppola Winery en het minder bekende maar wonderschone Point Reyes National Seashore terug in San Francisco.

Rondreis IJsland 2011

Detroit - New Waterford - Pittsburgh - Philadelphia 2014

Het Wonder vn Baskenland 2015