Leergang Nieuwe Wegen

Nieuwe Wegen

 

Voor: Aanvoerders van of in organisaties die nieuwe wegen willen vinden en daarbij de creativiteit van de mensen willen helpen vrijmaken.

Duur: Zes intensieve blokken van twee dagen. 

Door: Harold Janssen, Jaap Peters en tien gasten.

Waar: Doorn, Kaatsheuvel, Hilversum, Amsterdam, Frederiksoord en Hoevelaken

Kort: Deze buitengewoon avontuurlijke leergang biedt een brede kijk op het onderwerp veranderen. Ook worden concrete handvatten onderzocht voor het vormgeven van de reis die veranderen is. Een verandering kun je ongedaan maken. Een inzicht niet.

Het programma is verdeeld in zes blokken die elk een cruciale stap vormen in het universele thema van veranderen. We zoeken daar ook steeds een toepasselijke locatie bij, wat het je ook weer makkelijker maakt later op de momenten dat je dat nodig hebt de juiste associaties naar boven te halen. Veel aandacht besteden we aan de niet-cognitieve aspecten van veranderen. Door het intensieve contact met de begeleiders en de andere deelnemers, kun je ook veel spiegelen op de eigen aannames en overtuigingen. We dragen niet een bepaalde aanpak of methode aan, maar benadrukken juist de universele aspecten van veranderprocessen en benadrukken jouw hoogst eigenste rol daarin. Sommigen noemen dat leiderschap, maar dat woord vinden wij nu juist weer net iets te wazig. Concreet heb je aan het einde van de reis doordachte reflectie-scenario's in handen, die de houvast bieden die je nodig hebt in deze ongewisse tijden.

Kosten: € 5.950,-- ex BTW plus hotelkosten (circa € 2.000,-- ex BTW).  Studiebelasting 55 dagdelen in zes maanden.

Meer: Vraag het inspirerende informatiepakket aan met boek, folder en inschrijfformulier. Zie hier de folder

Het seizoen 2023/2024 staat inmiddels ingepland. We beginnen in de herfst en sluiten af als de lente begint. Hoe symbolisch is dat...

December 7/8 - 2023 Doorn
Januari 18/19 - 2024 Kaatsheuvel
Februari 29/maart 1 - 2024 Hilversum
Maart 28/29  - 2024 Amsterdam
April 18/19 - 2024 Frederiksoord
Mei 16/17 - 2024 Hoevelaken

 

Klink hier voor een achtergrondartikel

 

Leergang derde orde veranderkunde

Als de verandering jouw organisatie bereikt, moet er iemand zijn die hem in goede banen leidt. Of eigenlijk zijn er twee rollen cruciaal. Vergelijk het met Swiebertje, die televisieserie van vroeger. Behoudende en exploratieve krachten vliegen elkaar voortdurend in de haren. Gepersonificeerd door Bromsnor en Swieber. Maar gelukkig zijn daar Saar, waardoor het een samenspel wordt, en een meneer de burgemeester die alles welwillend gadeslaat en het proces of de juiste tijden een zetje in de goede richting geeft. Voor die twee rollen ontwikkelden we een leergang. In twee varianten.

Speciaal voor HR-professionals, Beleidsmakers en Communicatiemedewerkers (en andere stafprofessionals die zien dat het op de oude manier niet meer werkt) ontwikkelden wij een state of the art leergang organisatieontwikkeling: Nieuwe Wegen, ook wel OD4HR genoemd. Geen opgewarmde kliekjes verandermanagement, maar een heuse verandering van de derde orde. Waarbij de verandering vanuit de mensen komt. Dit is trager, maar ook meer toekomstbestendig.

Dat beviel eigenlijk zo goed dat we deze leergang ook hebben omgebouwd voor mensen met een meer bestuurlijke verantwoordelijkheid. Waarbij we bestuurders breed zien.

En vervolgens hebben we beide leergangen samengevoegd tot de Leergang Nieuwe Wegen, Zie hier de folder

‘Veranderen gaat één voor één,' zegt deelnemer Diralda van Dijke, van de Nationale Politie hierover. 'Ieder in zijn eigen tempo. Terwijl organisaties dikwijls willen dat we allemaal tegelijk veranderen. Daarmee hebben ze geen aandacht voor de verschillen tussen de mensen. En dit maakt glashelder waarom veranderen vaak niet lukt.’ Naast Diralda gingen nog dertien deelnemers afgelopen september van start met de eerste leergang. In vijf maandelijkse blokken van twee dagen halen we hen op toepasselijke plekken in Nederland door de theorie, ontwikkelen zij hun actorschap, ervaren ze praktische open werkvormen, leren ze veranderprocessen te ontwerpen en ontmoeten ze collega’s met ervaring. Tussendoor werken ze aan zichzelf en hun organisatie.  Vijf blokken van twee dagen. Iets voor jou? Je kunt je nu aanmelden via secretariaat@delimes.nl