Samenwerken als mens

Meer en meer worden teams de basis van het organiseren van wat er werkelijk toe doet. De hark en daarmee de bedrijfskunde verdwijnt daarmee naar de achtergrond en dan nog voor zover relevant voor het functioneren van de teams.

Maar ook teamwork komt niet zomaar tot stand. Er moet tijd overheen. En dan nog. Menig MT of ZT (mangement- cq. zelfsturend team) kan erover meepraten. Het goede nieuws is echter: het is te leren.

Om de natuur een handje te helpen hebben we het best gewaarde onderdeel van de Rijnlandweek – de break out sessie bij Team Buitengewoon – uitgebreid tot een tweedaagse die geheel in het teken staat van teamvorming. Team Buitengewoon heeft het namelijk van nature al. Het zijn namelijk paarden en zij vormen bovendien de meest natuurlijke kudde van Nederland. En dan gaat het snel. Dus: aan de bak in de bak.

Als je eenmaal in een lekker lopend team hebt gewerkt, wil je nooit meer anders. Het begint ermee een zelfsturend team te worden. Bij heel veel organisaties zetten ze daarop in. Het is een fase waar je doorheen moet. Best moeilijk misschien, maar je kunt er ook een feestje van maken.

We beginnen ermee je het juiste gevoel te geven. Een goed intern kompas. We geven je ook wat theorie mee en wat oefenmateriaal dat je nog van pas gaat komen. Want vanaf nu is het oefenen geblazen. En heb je weer even een impuls nodig, dan kom je met je team gewoon nog een dagje op herhaling.

Zit het eenmaal snor met het sociale weefsel van je team, dan is het tijd voor de grote sprong. Een team worden dat de wereld aankan. Een vliegend team, dat optimaal gebruik weet te maken van de verschillen tussen haar leden. Waarin iedereen mag afwijken. Graag zelfs, want daar worden we allemaal beter van – als je zo’n team bent.

Ook hier begint het met een intensieve dag met je lijf bezig te zijn. En ook die dag krijg je weetjes mee waar je niet zonder kunt. En dan is het weer oefenen, oefenen en oefenen. Desnoods nog een keer terugkomen voor nieuwe energie. 

Zico en Barbara (vlnr) van Team Buitengewoon.