Nieuws

De vereniging als knooppunt van de samenleving. Rijnlander van het jaar 2024 Leon Vlemmings is de belichaming van die visie. De met de gemeenschap rond FC Dordrecht vergroeide Vlemmings ontving de begeerde titel op 17 juni jl. uit handen van Jaap Peters tijdens een inspiratiebijeenkomst voor gemeentes in het stadion van RKC Waalwijk.

Harold Janssen

Uitnodiging Netwerkmiddag

Soms kan het kleinste zetje … Onder dat motto organiseren we op vrijdagmiddag 5 april weer een lekker ouderwetse netwerkmiddag. In Amsterdam dit keer en de werkvorm is het maken van mini-stories; kleine verhaaltjes met grote potentie tot verandering. De boel is immers aardig instabiel en dan kan het kleinste verhaaltje… . (kleine oorzaken, grote gevolgen). We mogen daarbij gebruik maken van kunstenaarsatelier en de inspiratie van onze eigen communicatieactiviste Esther Barfoot.

secretariaat@delimes.nl

Kunnen we dat nog wel, de realiteit als uitgangspunt nemen? Of hebben we ons definitief vastgedraaid in de planning and controle cyclus? En zijn de plannen onomkeerbaar vervreemd geraakt van wat de voorste linie ervaart? Zal toch niet…

De leergang Nieuwe Wegen – de allerlaatste aflevering – gaat van start zodra de groep compleet is. Minstens zo belangrijk als de reis is immers het reisgezelschap. Wat vaststaat zijn de pleisterplaatsen, niet de bestemming. Die bepalen we met z’n allen. Als de leuning beweegt heb je alleen nog houvast aan elkaar.

Harold Janssen
 

Het begint er inderdaad steeds meer op te lijken dat we aan het veranderen zijn van Tijdperk: hoofdzaken worden bijzaken en bijzaken worden hoofdzaken. Onze organisaties lopen vast (zie Toeslagen, Groningen, Jeugdzorg, zelfs een Zwitserse bank, ouderenzorg, etc. etc.). En inmiddels lopen ook de oplossingen vast. Het denken dat het probleem heeft veroorzaakt, kan het overduidelijk niet oplossen. Einstein had gelijk.

secretariaat@delimes.nl

Vijf Rijnlanders van het Jaar gaan 24 maart in gesprek over de weerbarstigheden van de praktijk. En ook de lichtpuntjes natuurlijk. Leidende verzuchting: voor wie doen we dit eigenlijk? Mocht je resoneren met deze vraag ben je van harte uitgenodigd mee te praten. Een e-mailtje is genoeg om erbij te zijn.

Harold Janssen

Hebben organisaties zoals we die kennen nog toekomst? Op 20 januari 2023 gaan we het er over hebben. Net als ander industrieel erfgoed, zijn sommige organisaties het waard om te worden herontwikkeld. Begin dan met een heldere keuze voor Rijnlands organiseren. Rijnlands staat voor het ondersteunen en faciliteren van de voorhoede. Vanuit verbinding en het vertrouwen in vakmanschap, want de professional werkt in de realiteit en weet wat er nodig is om het werk goed te doen en heeft ruimte nodig om zelf afwegingen te maken.

Harold Janssen

Om de comeback van de Rijnlandse manier van organiseren beter te kunnen ondersteunen slaan DeLimes en Rijnconsult de handen ineen. DeLimes, een netwerk van adviseurs gespecialiseerd in het Rijnlands gedachtengoed en het organisatieadviesbureau Rijnconsult, dat zich al jaren onderscheidt door het centraal stellen van de mens in organisaties bij vraagstukken op het gebied van strategie, processen, besturing en inrichting, leiderschap en mens- en teamontwikkeling, sluiten nauw op elkaar aan.

Harold Janssen

Petrouschka Wind-Werker is de nieuwe Rijnlander van het Jaar. Ze kreeg de prijs met name voor haar bijdrage aan de emancipatie van de vakmensen in de voorste linie van het OLVG in Amsterdam, waar de vakmensen nu zelf bepalen hoe zij hun niveau van vakmanschap bewijzen. Vertrouwen in plaats van controle. Ze ontving de bijbehorende wisseltrofee op 16 juni 2022 uit handen van Jaap Peters tijdens het Kennisfestival in Deventer, waarmee het Rijnland Praktijkfestival is samengegaan.

 

Harold Janssen

Kantelen we nu? Echt? Zeker is er meer roep om vakmensen. Maar zijn die vakmensen er nog? Zeker is er meer aandacht voor de werkelijkheid in de voorste linie. Maar kent iemand die nog? Zeker is de overtuiging tanende dat dingen te regelen zijn met meer beleid en regels. Maar kent iemand nog het alternatief?

Harold Janssen

Ons boek Rijnlands organiseren is genomineerd voor de titel Managementboek van het Jaar 2022. Op 1 februari maakte de jury de longlist bekend met in totaal 48 kanshebbers op de titel. Voor ons eens te meer een teken dat management volwassen wordt. Op 8 maart volgt de shortlist en op 21 april de uitverkiezing.

Harold Janssen

Boek “Rijnlands Organiseren, geschreven door  Jaap Peters, Jaap Jan Brouwer, Harold Janssen, Mathieu Weggeman  op nummer 1 in de Top  100 van Buzinezz.

secretariaat@delimes.nl

Inmiddels is er een groepje geestverwanten (100) die maandelijks de krantenberichten/het nieuws bekijkt en voorziet van enige Rijnlandse ondertiteling.  Als je daaraan wil deelnemen,  mee wilt doen en die ondertiteling (we noemen het 'de Rijnlandse blik') wil ontvangen mail dan even naar secretariaat@delimes.nl met vermelding 'Rijnlandse blik'. Tot dusver handelt het om gemiddeld een viertal artikelen per maand. 

secretariaat@delimes.nl

Eva Kwakman is Rijnlander van het Jaar 2021. De juriste kreeg de wisseltrofee – een authentiek stukje Romeinse limes – uit handen van Jaap Peters tijdens het Rijnland Praktijk Festival op 16 september 2021 in Deventer. Zij was daar om een workshop te geven met de titel Rijnlands werken in het strafrecht. Eva Kwakman is landelijk officier van justitie Huiselijk Geweld en Zeden, vanuit welke rol zij intensief samenwerking zoekt met vakmensen tot ver buiten de grenzen van haar eigen organisatie.

Hieronder de motivatie die de jury meegaf.

Dames en heren

Harold Janssen

Zowel de limes als de koloniën van weldadigheid staan sinds deze zomer op de Unesco werelderfgoedlijst. Geweldig. Beide stukjes historie zijn zo ontzettend belangrijk voor heden en toekomst. De koloniën vormen de achtergrond van een indringende cursus over het even venijnige als genegeerde vraagstuk van ‘het denken voor een ander’ dat wij  bij het managen bijkans tot norm verheven hebben. En de limes; zo heten wij! En niet voor niets.

Harold Janssen

Het blijkt in de praktijk bijna onmogelijk om op weg maar een Rijnlandse toekomst niet in een wat rommelig proces terecht te komen. Om de grootste voetangels en -klemmen te vermijden is er nu de starterskit. Een compacte cursus in 2 dagen om een aantal grondbeginsel helder te hebben, compleet met analyse-instrumenten om te kijken waar je staat als club en waar je moet beginnen met het gelijktrekken van wat iedereen toch minimaal zou moeten weten.

Harold Janssen

Pagina's