Nieuws

Waarom is het zo lastig om op de oude fundamenten de menselijke maat terug te organiseren? En hoe zien dan de nieuwe fundamenten eruit? Vijf modules van 30 minuten en een webinar op 31 maart met Mathieu Weggeman en Jaap Peters. Als je je nu inschrijft krijg je hun laatste boeken cadeau.

Harold Janssen

Ons boek Rijnlands organiseren is genomineerd voor de titel Managementboek van het Jaar 2022. Op 1 februari maakte de jury de longlist bekend met in totaal 48 kanshebbers op de titel. Voor ons eens te meer een teken dat management volwassen wordt. Op 8 maart volgt de shortlist en op 21 april de uitverkiezing.

Harold Janssen

Boek “Rijnlands Organiseren, geschreven door  Jaap Peters, Jaap Jan Brouwer, Harold Janssen, Mathieu Weggeman  op nummer 1 in de Top  100 van Buzinezz.

secretariaat@delimes.nl

Inmiddels is er een groepje geestverwanten (100) die maandelijks de krantenberichten/het nieuws bekijkt en voorziet van enige Rijnlandse ondertiteling.  Als je daaraan wil deelnemen,  mee wilt doen en die ondertiteling (we noemen het 'de Rijnlandse blik') wil ontvangen mail dan even naar secretariaat@delimes.nl met vermelding 'Rijnlandse blik'. Tot dusver handelt het om gemiddeld een viertal artikelen per maand. 

secretariaat@delimes.nl

Eva Kwakman is Rijnlander van het Jaar 2021. De juriste kreeg de wisseltrofee – een authentiek stukje Romeinse limes – uit handen van Jaap Peters tijdens het Rijnland Praktijk Festival op 16 september 2021 in Deventer. Zij was daar om een workshop te geven met de titel Rijnlands werken in het strafrecht. Eva Kwakman is landelijk officier van justitie Huiselijk Geweld en Zeden, vanuit welke rol zij intensief samenwerking zoekt met vakmensen tot ver buiten de grenzen van haar eigen organisatie.

Hieronder de motivatie die de jury meegaf.

Dames en heren

Harold Janssen

Zowel de limes als de koloniën van weldadigheid staan sinds deze zomer op de Unesco werelderfgoedlijst. Geweldig. Beide stukjes historie zijn zo ontzettend belangrijk voor heden en toekomst. De koloniën vormen de achtergrond van een indringende cursus over het even venijnige als genegeerde vraagstuk van ‘het denken voor een ander’ dat wij  bij het managen bijkans tot norm verheven hebben. En de limes; zo heten wij! En niet voor niets.

Harold Janssen

Het blijkt in de praktijk bijna onmogelijk om op weg maar een Rijnlandse toekomst niet in een wat rommelig proces terecht te komen. Om de grootste voetangels en -klemmen te vermijden is er nu de starterskit. Een compacte cursus in 2 dagen om een aantal grondbeginsel helder te hebben, compleet met analyse-instrumenten om te kijken waar je staat als club en waar je moet beginnen met het gelijktrekken van wat iedereen toch minimaal zou moeten weten.

Harold Janssen

Het Grootste Rijnlandplein van Nederland is onderdeel van Het Grootste Kennisfestival. Net als vorig jaar weer op gave locaties in de oude binnenstad van Deventer waarbij we er vanuit gaan dat de 1.5 meter regel nog geldt.

secretariaat@delimes.nl

Maar liefst zeven keer komt het woord Rijnlands voor in de visie van de werkgevers-organisaties voor de komende jaren. Voor de bonden was het al een vanzelfsprekendheid. De programma’s van de politieke partijen kun je erop screenen als je op 17 maart een verantwoorde keuze wilt maken. Steeds meer economen en bedrijfskundigen zien het als dé toekomst. En menigeen zwemt in die richting zonder de bron te kennen.

Harold Janssen

Rijnlands is niet de zoveelste organisatie-opleuking. Het is een unieke manier van kijken naar het organiseren van de samenleving – en dus ook van haar instituties. Met de Rijnlandse bril kijk je eerst naar wat georganiseerd moet worden. En pas dan in hoeverre een organisatie daarbij helpt. Logisch. En toch is het een radicale omkering ten opzichte van waaraan we de laatste jaren gewend zijn geraakt. De missie en visie? Die zijn altijd van de organisatie. Opgevallen? Het is diep in ons denken gaan zitten.

Harold Janssen

Ga aan de slag met het Canvas Rijnlands Organiseren en leg je organisatie in handen van de vakmensen ‘in de voorste linie’. Zij zijn bepalend voor je succes.

De afgelopen 40 jaar is Nederland overspoeld met het Amerikaanse management-denken. Het leidde tot meer managers, een wildgroei aan stafdiensten en abstracte bestuursstructuren die losgezongen waren van de praktijk. Na de kredietcrisis ontstond er een tegen beweging, waarin aandeelhouderswaarde plaatsmaakt voor maatschappelijke waarden.

secretariaat@delimes.nl

Als je Ruth Maas zo hoort is het allemaal niet zo ingewikkeld. De bestuurder van Zorgcentra de Betuwe vraagt zich zelfs af waarom niet iedereen Rijnlands werkt. Het is vooral een kwestie van het maken van een heldere keuze en daar dan ook consistent in blijven. Daarbij moet je vooral goed worden in het oplossen van de ook in een Rijnlands sturingsconcept ruimtschoots optredende dilemma's, zonder in oude gewoontes te vervallen. En natuurlijk blijven oefenen - in het echte leven is elke situatie weer anders.

Harold Janssen

NEO, voluit heet het boek Nieuw Europees Organiseren, komt opnieuw beschikbaar. Dit in de vorm van een prin-on-demand-versie. Het boek blijft actueel. Zo verwijst Rutger Bregman terecht voor het ontstaan van ons huidige kapitalistische systeem naar de bijeenkomsten in 1947 op de Zwitserse berg Mont Pèlerin. Maar wat hij miste en wel gewoon in NEO staat, is dat daar ook de grondslag voor de Rijnlandse variant werd gelegd.

Harold Janssen

Er is een studieboek in de maak voor het HBO over Rijnlands organiseren. Het is de hoogste tijd. De uitgever gaat dit najaar een proefexemplaar voorleggen aan een docentenpanel. Het wordt, geheel naar de geest van deze tijd geen dik boek, wel een boek met verwijzingen naar internet, databases met achtergrondartiklen en voorbeelden, films om het verschil te zien, stage- en afstudeerbedrijven, de Rijnlandkaart van Nederland, enzovoort. En met soms niet eenvoudige opdrachten (geen multiple choice), bijvoorbeeld; heeft Rijnlands organiseren nu wel of niet iets te maken met de landspolitiek.

Harold Janssen

Zo zie je maar weer, mensen zijn een stuk autonomer dan door menigeen was aangenomen. En dat draai je niet meer terug, zo lijkt het. Precies op tijd verscheen Slow Management nummer 47 met negentig pladzijden vol inspriatie over autonomie en systemen, met praktijkvoorbeelden, over vrijheid, met columns van Danielle Brau en met als hoofdartikel: Neemt de autonomie op ons werk sluiperderwijs af? Een nummer om van A tot Z te lezen en onmisbaar voor een gefundeerde mening over dit juist nu zo belangrijke onderwerp.

Harold Janssen

Pagina's