Opleidingen in 2019

Het opleidingsaanbod van DeLimes gaat over het vernieuwen van de manier waarop wij dingen organiseren. Dat de Rijnlandse traditie daarbij in onze visie als basis dient is geen geheim. Veel dingen die wij als nieuw ervaren zijn dat namelijk allerminst. Gelukkig.

Deelname aan de Rijnlandweek brengt dat al meteen aan het licht. Wat een opluchting dat weer gewoon de mens centraal staat en niet de organisatie. Misschien wat ingewikkeld maar wel zo fair dat alle belangen ertoe doen en niet alleen die van degenen die het meest in staat zijn hun zin door te drijven. En dat het weer over organiseren mag gaan, met de organisatie hooguit als handig hulpmiddel. De Rijnlandweek is… thuiskomen.

Logisch dat je niet kunt vernieuwen op de oude manier. Ook de veranderkunde verandert. Met name om het complexiteitsdenken kun je niet heen. Daar kun je ingewikkeld over doen, maar veel van dat denken gaat om herontdekken van wat we hebben weggerationaliseerd. De leergang heet Nieuwe Wegen. Een combinatie van wat we voorheen apart deden voor bestuurders en voor facilitators. Het is namelijk best handig om elkaars invalshoek door en door te kennen. En de achterliggende theorie en aanpak zijn natuurlijk precies dezelfde.

Meer hands-on is de leergang Gids voor bestuurders. Voor adviseurs met vlieguren die hun bestuurder willen helpen verdwalen als die een bepaalde weg is ingeslagen. Die van zelfsturing bijvoorbeeld – om dan te ontdekken dat dat slecht een stukje is van een veel grotere puzzel. Vooral aan te bevelen voor hen die denken dat hun bestuurder de angst om het hart zal slaan als hij of zij ontdekt dat vernieuwen echt overal over gaat, inclusief het bestuur zelf.

Verder is er een groeiend aanbod korte cursussen, die een bepaald onderwerp uitdiepen. Ook die zijn gericht op het denken over organiseren. Dat klinkt voor sommigen weinig praktisch, maar voor hen is de boodschap: wat er in de praktijk gebeurt is nu eenmaal het gevolg van de beelden die tussen de oren zitten.  En, zoals een groot filosoof het zei: je gaat het pas zien als je het doorhebt.

Bijvoorbeeld: de onbedoelde gevolgen van je beste bedoelingen. Dat is wel heel naar als je daarmee wordt geconfronteerd; dat jouw plannetjes door de ander als gewelddadig kunnen worden ervaren… In Veenhuizen – waar anders – gaan we zien wat daarvan de gevolgen kunnen zijn. En doen we tevens het een en ander aan zelfonderzoek.

Dit soort cursussen organiseren we onder de noemer de 2e verdieping. Die naam is ontstaan doordat deelnemers aan andere opleidingen, waar in hoog tempo een enorm aantal concepten voorbijkomt, onderdelen graag uitgediept willen zien. Maar ook als je niet tot de alumni behoort een goed idee om mee te doen.

 

Harold Janssen