Rijnlands organiseren is genomineerd

Ons boek Rijnlands organiseren is genomineerd voor de titel Managementboek van het Jaar 2022. Op 1 februari maakte de jury de longlist bekend met in totaal 48 kanshebbers op de titel. Voor ons eens te meer een teken dat management volwassen wordt. Op 8 maart volgt de shortlist en op 21 april de uitverkiezing.

Naar ons idee markeert de nominatie een nieuwe fase in het managementdenken, dat aanvankelijk kwam overwaaien van over de oceaan. Het was even razend populair en allerlei activiteiten die met organiseren te maken hadden gingen managen heten. Dat was erg verwarrend, want het op Angelsaksische leest geschoeide managen blijkt een een tijdje niet fundamenteel verbeterbaar en heeft inmiddels tot grote problemen geleid. Met als meest kwalijke resultaat dat we veel van onze menselijke waardigheid bij de vuilnisbak is beland en dat we in totale onbalans met onze leefomgeving zijn geraakt.

Al sinds de eeuwwisseling zo'n beetje pleiten we ervoor om de Rijnlandse draad weer op te pakken. Intussen kunnen we er niets meer aan doen dat alles managen is gaan heten. Tijd dus om dit begrip opnieuw te laden.

Rijnlands organiseren is vooral een lesboek, compleet met een website met veel materiaal om mee aan de slag te gaan. Zodat een nieuwe generatie ermee vertrouwd kan raken. Hier en daar is het al omarmd als de moderne bedrijfskunde, hoewel we niet kunnen laten te benadrukken dat deze teruggat op een lange Europese geschiedenis van organiseren van bedrijven, publieke organisaties en samenleving.

Ga naar managementboek.nl/longlist om de complete longlist te zien. Voor meer informatie ga naar de site van de uitgever. Bestellen kun je hem uiteraard ook hier.

 

 

 

Harold Janssen