Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg

Honderd miljoen trekt staatssecretaris Martin van Rijn ervoor uit om meer vakmensen in de verpleeghuizen te krijgen. Want met al dat efficiency denken van de voorbije jaren zijn vooral de mogelijkheden voor menswaardige benadering gekaasschaafd. Nu weten vooral management bureaucratieën vaak raad met extra geld, maar daar moet het niet naartoe. Daarom moet ook de manier waarop georganiseerd wordt radicaal anders. DeLimes is trots fors te mogen bijdragen aan deze beweging onder auspiciën van de vereniging van cliëntenraden LOC.

Zorg zonder overbodige regels. Zorgverleners die hun tijd kunnen besteden aan mensen. Aandacht voor mensen die zorg nodig hebben en hun familie. Managers die tijd hebben om zorgverleners te helpen bij hun werk. Mensen die zorg en aandacht krijgen zoals ze die willen. Als dat toch eens zou kunnen…!

Nou, we gaan het meemaken. Drie jaar de tijd hebben we om een veenbrand te veroorzaken. 2.400 verpleeghuizen snakken ernaar. Maar we beginnen waar het begint, zoals een ijzeren veranderkundige wet voorschrijft, bij een eerste groep van 29 instellingen. U kunt op de hoogte blijven via de site van het LOC.

Harold Janssen