DeLimes en Rijnconsult slaan handen ineen

Om de comeback van de Rijnlandse manier van organiseren beter te kunnen ondersteunen slaan DeLimes en Rijnconsult de handen ineen. DeLimes, een netwerk van adviseurs gespecialiseerd in het Rijnlands gedachtengoed en het organisatieadviesbureau Rijnconsult, dat zich al jaren onderscheidt door het centraal stellen van de mens in organisaties bij vraagstukken op het gebied van strategie, processen, besturing en inrichting, leiderschap en mens- en teamontwikkeling, sluiten nauw op elkaar aan.

Door de vele crises van dit moment staat de Rijnlandse ordening van samenleving en economie onder hernieuwde aandacht. Het model legt de nadruk juist op de echte economie: niet het geld dat wordt verdiend op Wallstreet, maar de producten die worden geleverd aan ‘Main Street’ staan centraal in het voortbrengingsproces. Daarbinnen is de verbinding met mensen cruciaal – met medewerkers, klanten en burgers. In Nederland vindt dit onder meer uitdrukking in het welbekende poldermodel. Met name bij het dienen van de publieke zaak is het Rijnlandse gedachtegoed en de manier van organiseren onvervangbaar gebleken.

Organisatieactivisten

DeLimes is een netwerk van samenwerkende Rijnland-gidsen die het gedachtegoed toepassen in hun advieswerk voor organisaties. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is het idee dat het potentieel van mensen onvoldoende tot zijn recht komt in de nu gangbare manier van organiseren, waarin mensen vooral worden geacht zich aan de procedures en regels te houden.

In het door DeLimes uitgedragen Rijnlands organiseren staat het ontwikkelen van vakmanschap, vertrouwen en verbinding in organisaties centraal. Naast dat het netwerk organisaties begeleidt bij de realisatie van Rijnlands organiseren, zorgt het jaarlijks voor diverse ontwikkelactiviteiten zoals de Rijnlandweek, introductieprogramma’s, workshops voor bestuurders en ‘De Rijnlander van Jaar’.

Het netwerk is een initiatief van Jaap Peters, Harold Janssen en Jurriaan Cals – die zichzelf in het kader van hun missie de geuzennaam ‘organisatieactivisten’ hebben meegegeven. Jaap Peters is tevens veelgevraagd spreker en auteur van de boeken ‘Intensieve menshouderij’ en ‘Rijnlands organiseren’.

Vakmensen doen er weer toe

Met het gesloten partnership slaan Rijnconsult en DeLimes nu de handen ineen om het Rijnlands organiseren verder op de kaart te zetten. Peters sluit zich als geassocieerd partner aan bij Rijnconsult.

“Het Rijnlandse gedachtengoed is een uitstekende aanvulling op onze visie”, zegt Boris Gooskens, die samen met Eveline van Westerop de directie vormt van Rijnconsult. “Jaap kan op bevlogen wijze woorden geven aan een werkwijze die we zelf niet altijd onder woorden kunnen brengen. Samen kunnen we onze klanten beter helpen het Rijnlandse denken en doen toe te passen.”

“Door opeenvolgende crises en een aantal pijnlijke schandalen is er steeds meer aandacht voor het Rijnlandse gedachtegoed”, voegt Peters toe. “Vakmensen doen er weer toe. We willen onze kennis overdragen aan een volgende generatie en daar zie ik binnen Rijnconsult veel mogelijkheden voor.”

Om de nieuwe samenwerking te markeren wordt aan het einde van dit jaar een gezamenlijke editie van de jaarlijkse Rijnconsult Business Review gepubliceerd over het thema Rijnlands organiseren. Daarnaast zal op 20 januari 2023 een Rijnlands-evenement worden gehouden. Je kunt je hier aanmelden

Harold Janssen