Voor wie de Amerikanen beter wil begrijpen

Voor wie de Amerikanen beter wil begrijpen is het lezen van Ayn Rand een must. Maar een hele klus - haar magnum opus De kracht van Atlantis telt 1375 bladzijden. Je kunt ook dinsdagavond 21 januari naar Amsterdam komen om er onder leiding van onze huisfilosoof Naud van der Ven met ons over te praten.  Rand wordt ook wel de godmother van het neoliberalisme genoemd, zij strijdt voor onversneden kapitalisme en tegen de verzorgingsstaat. In de VS verwierf ze er een cult-status mee.

Zelfzuchtigheid associëren we meestal niet met ethiek, en altruïsme niet met het kwaad. De schrijfster Ayn Rand doet dat wel in haar romans en haar filosofie, en ze presenteert haar ideeën als een moreel ideaal. Dat vinden wij in het Rijnland wat moeilijk te begrijpen, maar je kunt geen krant opslaan, geen journaal aanzetten, geen nieuwssite lezen zonder dat je leest hoe logisch dat aan de andere kant van de oceaan gevonden wordt.

De bijeenkomst  vindt plaats op dinsdag 21 januari van 17.30u tot 20.30u en wordt gehouden in de Eerste klas Eetkamer van Amsterdam CS. De kosten zijn € 90, en voor wie het niet kan declareren of aftrekken € 60. Inclusief hapjes en drankjes. Kijk alvast even op de site van Naud.

Harold Janssen