Minister ondertekent verklaring de Limes

26 gemeenten ondertekenen maandag 27 januari 2014 een overeenkomst om de Nedergermaanse Limes te beschermen. Het initiatief wordt gesteund door minister Jet Bussemaker en de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.

De Limesweg wordt definitief voordragen voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De historische grens loopt precies door Zwammerdam, dat toen Nigrum Pullum heette. Nederland en Duitsland willen de Limes aandragen. Het Oost-Europese deel van het traject heeft de status al.

De Nedergermaanse Limes markeerde tweeduizend jaar geleden de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het is de grootste lineaire archeologische structuur in Europa. Een restant van dit verleden is de Nedergermaanse Limes met forten, schepen, wegen en burgerlijke nederzettingen langs de rivier de Rijn in de Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland Pfalz en in Nederland door de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.

De historische en actuele waarde van het grensoverschrijdende erfgoed is groot. Ook nu nog zijn er nog altijd verbindingen tussen de landen en culturen uit die streek.

In Alphen werd in het vorig decennium een nieuwe sporthal naar de Romeinse grens vernoemd: de Limeshal. Alphen aan den Rijn heette destijds Albaniana. Zwammerdam stond bekend onder de naam Nigrum Pullum.

Een voordracht van de Limes betekent ook een uitbreiding van drie onderdelen van de Limes die al op de Werelderfgoedlijst staan: Hadrians Wall in Engeland, de Upper German-Raetian Limes in de Duitse deelstaten Beieren, Baden Württhemberg, Hessen en Rheinland-Pfalz en Antonine Wall in Schotland. Wanneer de Nedergermaanse Limes hieraan toegevoegd wordt, vormen deze onderdelen samen het grootste archeologisch monument van Europa.

Binnen tien jaar wordt duidelijk of de Limes wordt toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Bron: alphens.nl

Zie ook Omroep Gelderland

Harold Janssen

De Limes was de Noordgrens van het Romeinse Rijk en liep door tot aan de Kaspische Zee.