Het Rijnland Veranderboekje

Na ‘Het Rijnland Boekje’ (theorie) en ‘Het Rijnland Praktijkboekje’ waarvan er samen ruim 40.000 zijn verkocht is Het Rijnland Veranderboekje een logische keus: hoe kom je van theorie naar praktijk? Een blauw, rood en groen boekje. Het is vanaf 1 juni 2017 verkrijgbaar! Net als de film The Matrix, een trilogie. Deel III heette in 2003 Revolutions, … hier gelukkig een stuk minder gewelddadig en bloederig.

Een nieuw boekje terwijl in dezelfde week in De Telegraaf staat ‘Angelsaksen knallen op Rijnlandse Muur’ en minister Kamp (VVD) van Economische Zaken afgelopen zondag in Buitenhof meldt dat de tijd rijp is voor ‘Het Rijnland Model’. Bijzonder, …  maar we gaan de goede kant op.

Het groene boekje kent zeven hoofdstukken:

 1. Over veranderen i.h.a.
 2. De 10 basisconcepten bij Rijnlands veranderen
 3. Over de richting die de verandering op moet (wij van WC-eend, adviseren WC-eend).
 4. Waar heb je allemaal mee te maken bij de verandering?
  1.  Voortraject (de gesprekken met het management/bestuur)
  2.  Invoegstrook (hoe start je met een groep kartrekkers?)
  3.  Veranderprogramma (hoe ziet dat er uit, waar moet je aandenken?)
  4.  Nazorg (waar moet je aandenken bij het borgen?)

Sinds 2005 hebben we best veel ‘Rijnlandse’ veranderervaring opgedaan. En vorig jaar kwamen we samen met Jos de Blok in de gelegenheid Stichting Familiehulp op te richten als het logisch gevolg op het faillissement van TSN Thuiszorg. In één weekend werden 2.300 hulpen in de huishouding in een Rijnlandse context ‘gekieperd’, … nu een jaar later kunnen we stellen: missie geslaagd. Dat geeft ook ons meer zelfvertrouwen, dat wat we hier in het groene boekje schrijven kan! Er stond een mooi artikel over Stichting Familiehulp in Slow Management nr. 37 (Kantelen). Als je dat artikel als pdf. wilt hebben mail ons secretariaat (Carona): secretariaat@delimes.nl.

Wat dit boekje sowieso anders maakt is dat in de tekst ook steeds ruimte is gemaakt om vragen over je eigen organisatie te beantwoorden. Hoe zit dit in jouw organisatie precies? Via de website www.organiseren20.nl zijn die vragen ook als los ‘notitieboekje’ te downloaden en heb je wat meer ruimte voor die aantekeningen. Zie: https://organiseren20.nl/het-rijnland-veranderboekje

Veel leesplezier en we horen uiteraard graag waar jullie tegen aanliepen. De omgeving is weerbarstig, maar als De Telegraaf en minister Kamp een pleidooi houden voor het Rijnland Model, … wie had dat kunnen denken?

Tot slot: als je Carona (secretariaat@delimes.nl) mailt dat je een abonnement wilt op Slow Management Magazine (bestaat dit jaar evenals DeLimes nieuw organiseren 10 jaar) krijg je het groene boekje gratis toegestuurd en het 40ste jubileumnummer ‘Koplopers’.

En dan nog even wat data voor in je agenda:

 • Van 8-12 januari 2018 is de 21ste Rijnlandweek  een bijzondere start van het nieuwe jaar.
 • In februari 2018 start de volgende leergang voor Bestuurders.
 • En op 24 april  2018 is de 3e Rijnland-Praktijkdag .

 

 

 

 

 

 

 

secretariaat@delimes.nl