DeLimes in het Oude Raadhuis

DeLimes is sinds 2007 gevestigd in het Oude Raadhuis van Zwammerdam. Op het onverslaanbare adres Plein 1. Op 29 april 2011 heropende burgemeester Bas Eenhoorn ten overstaan van flink wat Dammenaren het pand, dat op de begane grond geheel is ingericht voor eerstelijns gezondheidszorg. Alles daarboven het nu DeLimes. Het oude raadhuis is na de vondst van asbest 20 maanden uit bedrijf geweest, maar is nu in volle luister hersteld. DeLimes zat al die tijd aan de Lindehovenstaat. Een week eerder, op Goede Vrijdag, ontving DeLimes al een honderdtal relaties. Bovendien werden twee nieuwe boeken gepresenteerd.

Plein 1 is een beeldbepalend gebouw in Zwammerdam. Het voormalige Raadhuis dateert uit 1827 en werd op 15 juni 1906 door brand gedeeltelijk verwoest. Dat jaartal prijkt nog bovenin de gevel, boven het balkon. Het volgende jaar werd het Raadhuis op de resten van de oude muren weer opnieuw opgetrokken. Het hernieuwde gebouw diende als zodanig tot 1964, toen de gemeente als zodanig werd opgeheven en verdeeld tussen de gemeentes Bodegraven en Alphen aan den Rijn werd verdeeld.

De glas in lood ramen en tal van andere details herinneren nog aan de functie van het gebouw als Raadhuis. Al deze details hebben een eigen verhaal. De historische vereniging van Zwammerdam heeft er een boekje over uitgegeven. Ons exemplaar is nog niet terecht.

Het pand ging dienst doen als gezondheidscentrum voor patiënten uit de wijde omgeving. De exploitatie als gezondheidscentrum bleef echter moeizaam. In 2004 trok Overmars Organisatie Adviseurs in in de ruimten die niet werden gebruikt en liet enig achterstallig onderhoud verrichten. Na de ziekte en het overlijden van Frank Ooms nam Vitea de praktijk over. Het pand zelf ging over in handen van de gemeente Alphen aan den Rijn.

In september 2009 werden, bij herstelwerkzaamheden aan de verwarmingsketel, op zolder gebroken asbestplaten aangetroffen. Reden voor onmiddellijke evacuatie. De huurders werden elders gehuisvest. Na enige aarzeling besloot de gemeente de zaak voortvarend aan te pakken. Met name wethouder Hans Groen in ’t Wout heeft zich hiervoor sterk gemaakt. Achter de hekken en containers, maandenlang toch een akelig gezicht zo midden in het dorp, is een prachtig pand vandaan gekomen. Vooral de gevel, met z’n nieuwe voegwerk, valt op. Net als het schilderwerk natuurlijk. Maar er is nog veel meer achterstallig onderhoud gedaan – niet in de laatste plaats aan het dak en aan de dakgoten.

Ook van binnen is alles up to date gebracht. Zo is het pand voorzien van een luchtbehandelingsinstallatie en is bijvoorbeeld overal databekabeling aangebracht.
In overleg met de huurders is het pand opnieuw ingedeeld. Zo is de fysiotherapie naar de begane grond gegaan, zodat er geen patiënten meer met het trapliftje naar boven hoeven. Hierdoor is er voor de huisarts ook een beter passende ruimte ontstaan.
De eerste verdieping is nu samengetrokken en wordt nu geheel in beslag genomen door DeLimes. De extra ruimte gaat dit bureau beschikbaar stellen aan haar groeiende netwerk in heel het land van professionals die zich bezighouden met de bevordering van het zogenoemde Rijnlands organiseren.

De huisartsenzorg in Zwammerdam heeft een rijke traditie met illustere huisartsen. Helaas door diverse tegenslagen en vele personele wisselingen driegde dit verloren te gaan in Zwammerdam. De dammenaren zijn nu weer verzekerd van goede eerstelijnszorg in een stabiele setting.

Geen gezondheidscentrum meer, maar een solopraktijk met één huisarts (Geert van der Heijden) met zijn doktersassistenten (Wil Loogman en Fransine Bakhuyzen) en praktijkverpleegkundige (Lucie Glas). Wij zullen de vertrouwde gezichten zijn de komende jaren van de huisartsenpraktijk Zwammerdam.
Eerste lijn is erg in ontwikkeling. Er worden steeds hogere eisen gesteld en er verandert veel in de organisatie van een praktijk. Toch zullen wij er alles aan doen om de sfeer van een Dorpspraktijk te behouden.

Naast de huisarts en fysiotherapeut (Floris van den Berg en Wil Veen) zijn ook de laboratoria uit Alphen en Gouda aanwezig, evenals de diëtist van Activite, De apotheek uit Bodegraven. Doel is om diverse zorgverleners te binden aan Plein 1 en aan Zwammerdam. De nieuwe vorm van samenwerken in de huidige zorg binnen de ons omringende regio’s is een belangrijk aandachtspunt.

Ook de bovenburen houden zich in zekere zin met gezondheidszorg bezig, namelijk de gezondheid van organisaties. Ook de gemeente Alphen aan den Rijn is klant en fan van de principes waar dit bureau voor staat. Zo is er bij gemeentes de neiging om goed op de centjes van de belastingbetaler te passen. Al te zeer koersen op de budget en control cyclus leidt echter tot verstikkende en kostbare bureaucratie. Daarom is het beter om uit te gaan van de drie V’s: Vakmanschap, Verbinding en Vertrouwen. Dat is minder kostbaar en leidt ook tot betere dienstverlening aan de burger. En ook na de dramatische gebeurtenis op 9 april waren we erg blij dat we daarop de gemeentelijke organisatie hebben gebaseerd.

DeLimes heeft veel kennis en ervaring op dit gebied. De directie van het bureau wordt gevormd door Jaap Peters en Harold Janssen (met Carona de Groot op het secretariaat), die tal van boeken en andere publicaties op dit gebied het licht hebben doen zien. Ook zijn zij bekend van vele lezingen over de Rijnlandse principes van vakmanschap, verbinding en vertrouwen in heel het land. Mede daardoor weten vele Nederlanders inmiddels weer waar Zwammerdam ligt.

Harold Janssen