De Oefenruimte

Veel aandacht gaat in de Rijnlandse traditie uiteraard uit naar de voorste linie (soms zelfs zoveel dat men de beide andere groepen vergeet op tijd mee te nemen in de verandering). Voor hen ontwikkelden we het concept De Oefenruimte. Dat is een speciale plek waar wordt gepraat over hoe de praktijk het best georganiseerd kan worden en hoe je het beste de kennis en de specialiteit van anderen binnen en buiten de organisatie kunt benutten. Oefenen, oefenen, oefenen – daar zijn we weer. Vanuit de thema’s vakmanschap, verbinding, vertrouwen en inspiratie.

Heel louterend en leerzaam is het ook om eens buiten de deur te kijken. Hoe doen andere vakmensen het in heel andere contexten het? Expedities noemen we dat. Waarbij we je vooraf een speciale bril aanmeten - figuurlijk dan - zodat je beter in staat bent te zien wat er te zien valt.

Een keer per jaar organiseren we zelfs een speciale praktijkdag, ook wel bekend als het Grootste Rijnland Praktijkfestival van Nederland. 

En we hebben een speciale oefenruimte in Hoevelaken, waar basisvaardigheden op het gebied van samenwerking kunnen worden aangescherpt – de basis van Rijnlands organiseren. Zie het aanbod hiernaast.

Dingen om te doen met je team

Teamuitje

Een bijzonder dagje uit met je team. Elkaar eens op een hele andere manier ontmoeten. Wat oefeningen, wat bijpraten en wat met de paarden werken. Een informele dag in een rustige omgeving om weer eens even aan jezelf toe te komen. Een prima investering in de sociale dimensie van je werk en van je team.

Training

Een dag op maat. Waarbij we vooraf kijken waarin je wilt investeren en waar de accenten moeten liggen. Beproefd concept is om de ochtend te besteden aan zintuigelijke waarneming; leren hoe de ander de wereld inkijkt. Op basis daarvan in verbinding komen. Tenslotte hoe je in de verbinding invloed uitoefent en hoe je invloed ervaart. De middag besteden we dan aan het een-op-een oefenen met een paard.

Zelfsturing

Zelfsturing moet je leren in de praktijk, zo heet het. Maar net als met gitaar spelen, is het best fijn om ergens te oefenen en het niet meteen uit te proberen op klant of publiek. We adviseren een tweedaagse. Of liever: twee losse dagen met wat tijd ertussen.
Het begint ermee een team te worden. Het ultieme gevoel met hetzelfde bezig te zijn, zonder rangen of standen.
Zit het eenmaal snor met het sociale weefsel van je team, dan is het tijd voor de grote sprong; een team worden dat de wereld aankan. Een vliegend team, dat juist weer optimaal gebruik weet te maken van de verschillen tussen haar leden. Waarin iedereen mag afwijken.

Programma

Goed te melden misschien dat we met ons team vast onderdeel zijn van de Rijnlandweek en andere programma’s en leergangen. Dat is een week voor mensen die organisaties willen inrichten naar de menselijke maat. Want ja, ook de omgeving moet meewerken.