Scenario's

Werken met Reflectie-Scenario’s

De Chaostheorie stelt dat de toekomst niet kenbaar is. Daar heb je geen theorie meer voor nodig de afgelopen jaren. Het lijkt er inderdaad op dat we aan het veranderen zijn van Tijdperk. De Chaostheorie onderkent een bovenstroom (de dominante al bekende signalen) en een onderstroom (de zwakke net nieuwe signalen). ‘De onderstroom die niemand ziet bepaalt de richting op elk gebied’ zingt Stef Bos. Wat de Chaostheorie betreft heeft hij meer dan gelijk.

Wat is in jouw organisatie de onderstroom? De verandering is er immers eerder dan de strategie. Normaal naaien we het genie er achteraf wel in op een heisessie, maar had die nieuwe strategie ons niet al eerder kunnen opvallen? Het blijkt in de praktijk vaak nieuwe wijn vermomt in oude zakken! Net even iets anders derhalve als het bekende gezegde: ‘Oude wijn in nieuwe zakken’.

Hoe ziet onze heisessie met jouw organisatie eruit? Er komen 12, 16 of 20 deelnemers uit uw organisatie. We verzamelen de avond ervoor: dineren samen en daarna nemen we de Chaostheorie door met de groep. Je ziet het immers pas als je het door hebt. We zetten de groep ‘een lens’ op om anders te kijken en je gedachten te herordenen. De volgende dag is de workshop met de deelnemers in een aantal stappen van ieder 75 minuten. We ‘bouwen’ een viertal scenario’s op maat met de volgende ondertitels: (1) Oude wijn in oude zakken, (2) Oude wijn in nieuwe zakken, (3) Nieuwe wijn in oude zakken en (4) Nieuw wijn in nieuwe zakken.

In deze zogenaamde reflectie-scenario’s wordt ook de mind-set onderhanden genomen om eerder de ‘zwakke signalen’ op de juiste waarde te kunnen inschatten dan te doen gebruikelijk bij bijvoorbeeld SWOT-analyses.

 

Meer weten? Mail: harold.janssen@delimes.nl of jaap.peters@delimes.nl. Je kunt ook eerst het boek lezen hier rechts op deze pagina: https://www.managementboek.nl/e-book/9789047001669/niets-nieuws-onder-de-zon-en-andere-toevalligheden-jaap-peters