Nieuwe Wegen, een avontuurlijke leergang

Organisaties piepen en kraken onder het gewicht van de tijdsgeest. Verandering wacht allang niet meer op beleid. Hij is er gewoon. Volop. Het vinden van nieuwe wegen voor die verandering is per definitie een avontuur. Net als je denkt zekerheid te ontlenen aan hoe ze het ergens anders hebben gedaan, blijkt het bij jou net ff anders te gaan. Je vastklampen aan methodes in een poging geen tijd te verliezen, blijkt juist te vertragen. Te stagneren soms zelfs. Nee, het is juist zaak de creatieve vermogens aan te spreken, de zin voor avontuur. Wie het beste kan verdwalen is het snelst.

Dat is precies wat wij je aanbieden met deze leergang. Eens meemaken hoe dat is. Hoe prettig dat eigenlijk is al die onderzekerheid. Je gaat meemaken wat mensen in veranderprocessen meemaken. En intussen leer je daarin een bijzondere rol te spelen en al te opzichtige valkuilen te vermijden. Valkuil 1: de bestuurder als kampioen veranderen. Oud denken is dat en precies daar moet je van af. Veranderen gaat gepaard met dilemma's.

Alle reden om het luchtig en lichtvoetig te houden. We bieden deze leergang aan aan bestuurders en adviseurs in hun directe omgeving. Kunnen we meteen mooi uitlichten hoe je de rollen kunt verdelen, zodat je uit valkuil 1 kunt blijven.

Vijf blokken van steeds twee intensieve dagen op verrassende locaties. Voor mensen die begrijpen dat het niet om dingen gaat, maar om mensen – om wat wij noemen: kritische succes actoren. En om het ingewikkelde samenspel tussen mensen die richting toekomst bewegen en hen die juist in de remmen gaan. Die de complexe sociale realiteit in organisaties in kracht weten om te zetten. Precies op dat punt begint de derde orde veranderkunde.

Frisdenken doen we uiteraard in een steeds andere verfrissende omgeving. En bovendien op een verfrissende manier. Een manier waarop ons rationele brein het helpertje is van ons creatieve brein, zoals Einstein ons al voorhield. Veranderen gaat over rechts, is dan ook de slogan bij deze leergang.

In vijf blokken van twee dagen halen we je op toepasselijke plekken in Nederland door de theorie, ontwikkel je je actorschap, ervaar je praktische open werkvormen, leer je veranderprocessen te ontwerpen en ontmoet je collega’s met ervaring. Tussendoor werk je aan jezelf en je organisatie in zogenoemde interventures. De tweedaagsen zijn zo opgebouwd dat je daarin je eigen (veranderkundige) reis aflegt, op een manier die mensen ook ervaren in veranderprogramma’s.

Vijf blokken Die leergang is naast onze eigen expertise op dit gebied en onze ervaring met de Rijnlandweken, ook gebaseerd op de ervaring die wij hebben in de samenwerking met interne en externe professionals in organisaties waar wij dergelijke verandertrajecten mogen en mochten begeleiden. De leergang bestaat uit vijf maandelijkse, tweedaagse blokken, met tal van inleiders. Het eerste blok vindt plaats op donderdag 19 en vrijdag 20 september 2019. Het laatste blok op 16 en 17 januari 2020. Het aantal deelnemers is minimaal 10 en maximaal 16. De kosten voor deze tiendaagse cursus bedragen € 3.995,--. De kosten voor het hotelarrangement (inclusief alle maaltijden en transfers) komen uit op € 1.500,--. De leergang staat onder begeleiding van Harold Janssen en Jaap Peters.

 

> We hebben enorm veel geleerd van deze reis! Dank voor jullie inbreng en begeleiding. We zijn jullie eeuwig dankbaar! - Nicole Oude Riekerink - Domijn <

> Voor mij was het een heerlijke (soms emotionele en frustrerende) reis. Met als hoogtepunt blok 4 het omslagpunt, die zou ik zo houden met het bezoek aan de boekwinkel, het verzetsmuseum en de posterworkshop - Vincent Noordhoek - Ministerie van Veiligheid en Justitie <

> De beste opleiding die ik ooit heb gevolgd - Saskia Kemp-Havelaar - Ombudsman Amsterdam <

 De leergang start op 19 september 2019, zie de brochure Aanmelden kan bij het secretariaat, secretariaat@delimes.nl  Laat je lekker onbevangen onderdompelen in de nieuwe wereld van veranderen. Een wereld die je overigens tegelijk bekend zal voorkomen.

De tijden

De leergang bestaat uit vijf blokken van twee dagen. Van negen de ene dag, tot vijf de andere. 25 dagdelen derhalve.

Tussendoor werk je aan je interventure. Trek er een dag voor uit. Totaal dus 8 dagdelen.

Het lezen van de aangeboden lectuur is beslist een aanbeveling en we hopen dat je er de rest van je loopbaan mee doorgaat. Maar tijdens de leergang is het goed om er een paar avonden voor uit te trekken. Zeg 10 dagdelen.

Totale studiebelasting derhalve 43 dagdelen, verdeeld over zes maanden.

Na afloop ontvang je een certificaat. Daarop staan de volgens de CRKBO-registratie toegekende studiepunten vermeld. Dat zijn er maximaal 129.

 

De data voor de eerstkomende leergang (najaar 2019)

  • 19 en 20 september 2019 Doorn
  • 10 en 11 oktober 2019 Kaatsheuvel
  • 7 en 8 november 2019  Hilversum
  • 12 en 13 december 2019 Amsterdam
  • 16 en 17 januari  2020 Hoevelaken.

 

> De rode pil had ik al geslikt, in de Rijnlandweek mocht die er zijn en ben ik vooral persoonlijk gegroeid. Nu ook én ik heb geleerd rustiger en vertrouwder met deze processen om te leren gaan. Ik durf nu met heel mijn lijf en wezen te zeggen “ ik faciliteer dit soort veranderprocessen”. - Ninke van der Kooy - Gemeente Enschede <

> De keuze van de inleiders zijn top! Ook knap hoe jullie zulke verschillende mensen met zulke verschillende achtergronden aan jullie hebben weten te binden. Heel verrijkend! - Diane Hemstra - Domijn <